Τι Είναι το Search Engine Optimization (SEO);

Αρθρογράφος:Δημ. Χαμπούρης

Ο Δημ. Χαμπούρης είναι Χημ. Μηχανικός-ΕΜΠ με ειδίκευση στη διοίκηση επιχειρήσεων. Είναι κάτοχος MBA-Warwick Business School (UK), μεταπτυχιακού Diploma in Marketing από το Chartered Institute of Marketing (UK) και MicroMasters Degree στο Supply Chain Management από το MITx(USA). Έχει εμπειρία σε θέσεις υψηλής ευθύνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τι είναι το SEO

Τα αρχικά SEO σημαίνουν “Search Engine Optimization”. Είναι οι ενέργειες που κάνουμε ώστε οι ιστοσελίδες μας να ανέβουν στην υψηλότερη δυνατή θέση στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google ή οποιασδήποτε άλλης μηχανής αναζήτησης. Με άλλα λόγια, το SEO αφορά τη βελτίωση της κατάταξης σε αυτό που ονομάζουμε “οργανικά” – δηλαδή όχι επί πληρωμή – αποτελέσματα μιας αναζήτησης στο Google. Αν έχετε μια Ιστοσελίδα και θέλετε να έχετε περισσότερες επισκέψεις, χρειάζεται σοβαρή και μακροπρόθεσμη προσπάθεια και η προσπάθεια αυτή λέγεται SEO! Παρακάτω, θα εξηγήσουμε πολύ σύντομα τι είναι το SEO  και πώς το προσεγγίζουμε εμείς στο Δημιουργικό Online.

Αλγόριθμος της Google

Η κατάταξη των αποτελεσμάτων  κάθε αναζήτησης στο “ψαχτήρι” της Google καθορίζεται από κάτι που λέγεται “Αλγόριθμος της Google”. Αν και αυτός είναι απόρρητος, οι οδηγίες της Google και η πολυετής μελέτη του SEO από χιλιάδες επαγγελματίες του είδους έχουν ορίσει τους σημαντικότερους παράγοντες που τον επηρεάζουν.

Αρχικά οι παράγοντες του αλγορίθμου της Google μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες:

Παράγοντες της Ιστοσελίδας που επηρεάζουν το SEO 

Η κατάταξη μιας Ιστοσελίδας καθορίζεται εν μέρει από παράγοντες που υπάρχουν μέσα στην ίδια την Ιστοσελίδα, ως στοιχεία της κατασκευής της. Τέτοιοι παράγοντες είναι π.χ. η ποιότητα του κώδικα, η ταχύτητα, η δομή και το περιεχόμενο της Ιστοσελίδας. Κοινό χαρακτηριστικό τους ότι μπορούμε σχετικά εύκολα να τους ελέγξουμε ή να τους επηρεάσουμε.

Παράγοντες εκτός της Ιστοσελίδας που επηρεάζουν το SEO 

Υπάρχουν όμως και παράγοντες που επηρεάζουν το SEO και βρίσκονται εκτός της Ιστοσελίδας και επομένως και εκτός του άμεσου ελέγχου μας. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν, μεταξύ πολλών άλλων, τους συνδέσμους από άλλες ιστοσελίδες που “δείχνουν” προς την Ιστοσελίδα, τις αναφορές των κοινωνικών δικτύων καθώς και ποικίλες άλλες δραστηριότητες Μάρκετινγκ της Εταιρείας που προωθεί την Ιστοσελίδα. Αυτοί οι παράγοντες είναι φυσικά δυσκολότερο να επηρεαστούν. 

Ο σημαντικότερος από αυτούς τους παράγοντες πάντως είναι ο αριθμός και η ποιότητα των συνδέσμων που δείχνουν προς την Ιστοσελίδα, τα γνωστά μας links. Όσο περισσότερες και όσο πιο “ποιοτικές” είναι οι άλλες ιστοσελίδες που συνδέονται με την Ιστοσελίδα μας μέσω links, τόσο υψηλότερη θα είναι η θέση μας στα αποτελέσματα της Google.

Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας εκτός του ελέγχου μας είναι ο ανταγωνισμός. Σε κάποιες αγορές είναι δυσκολότερο μια ιστοσελίδα να καταλάβει μια υψηλή θέση από ότι σε άλλες αγορές. Όσο δυνατότεροι οι ανταγωνιστές, τόσο σκληρότερος και ο ανταγωνισμός για τις κορυφαίες θέσεις στη Google!

Βασικές Οδηγίες για Καλό SEO

  • Η υψηλή κατάταξη στα αποτελέσματα της Google απαιτεί μια μακροπρόθεσμη στρατηγική SEO, που αγγίζει κάθε πτυχή της Ιστοσελίδας και του Μάρκετινγκ της επιχείρησής μας. Η τεχνική της κατασκευής και το περιεχόμενο της Ιστοσελίδας μας πρέπει να είναι άψογα! Για να διατηρήσουμε την κατάταξή μας στην Google θα πρέπει να αναπτύξουμε αυτό που αποκαλούμε Ολοκληρωμένη Στρατηγική SEO.
  • H Google είναι μια  κερδοσκοπική επιχείρηση. Για να συνεχίσει να είναι (πολύ!) κερδοφόρα, πρέπει να εξασφαλίσει ότι οι χρήστες της εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να “βγάζει” τα σωστά αποτελέσματα στις αναζητήσεις μας. Γι’ αυτό, αν η Ιστοσελίδα μας είναι η καλύτερη απάντηση στις αναζητήσεις του κοινού που στοχεύουμε, η Google στο τέλος θα μας ανταμείψει “ανεβάζοντας” μας ψηλά!
  • Σκεφτείτε τις απορίες, τις ανάγκες και το λεξιλόγιο των Πελατών σας και επικεντρωθείτε σε αυτά. Όσο καλύτερα αισθάνεται ο Πελάτης στην Ιστοσελίδα σας, τόσο παραπάνω θα παραμείνει σε αυτήν και στη Google αυτό “μετράει” πολύ!  
  • Κατασκευάστε την Ιστοσελίδα σας έτσι που να είναι εύκολα και ευχάριστα επισκέψιμη από τα κινητά τηλέφωνα των Πελατών σας. Οι αναζητήσεις μέσω κινητού είναι περισσότερες από ότι μέσω προσωπικού υπολογιστή ή tablet.
  • Φροντίστε για την ταχύτητα και την ασφάλεια της Ιστοσελίδας σας. Κανείς δεν θέλει να “κολλήσει” κακόβουλο λογισμικό. Και κανείς δεν περιμένει πολλή ώρα να κατέβει η Ιστοσελίδα σας!
  • Συνδέστε την Ιστοσελίδα σας στα Social Media. Θα βοηθήσει να διαδοθεί ταχύτερα σε περισσότερους δυνητικούς σας Πελάτες. Αυτοί με τη σειρά τους θα την προτείνουν σε περισσότερους “φίλους” τους. Και όσο μεγαλύτερη η επισκεψιμότητα της Ιστοσελίδας σας, τόσο ψηλότερα θα σας “βγάλει” η Google.
  • Μην προσπαθήσετε να ξεγελάσετε τη Google, αλλά δημιουργήστε μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη στρατηγική. Στο τέλος, αν η Ιστοσελίδα σας είναι υψηλής ποιότητας η καλή κατάταξη θα έρθει. 

 

Συμπέρασμα

Το SEO είναι η τεχνική της βελτίωσης των ιστοσελίδων, ώστε να καταλάβουν υψηλές θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google. Μην χρησιμοποιείτε τρικ και “πλάγιους” τρόπους! Μην εμπιστεύεστε τους διάφορους “έξυπνους”, που σας τάζουν εύκολα και άμεσα αποτελέσματα. Η Google είναι πολύ πιο “έξυπνη” και θα σας τιμωρήσει, με μακροπρόθεσμα αρνητικές συνέπειες στην Ιστοσελίδα σας.

Αντί γι αυτά, ακολουθήστε μια “τίμια” και βιώσιμη Στρατηγική SEO, με τον Πελάτη σας στο κέντρο των ενεργειών σας.

Στο Δημιουργικό Online πιστεύουμε ότι η Ολοκληρωμένη Στρατηγική SEO είναι ο καλύτερος τρόπος για να πετύχουμε αυτό το στόχο. Μόνο έτσι θα κάνουμε την Ιστοσελίδας σας ικανή να διεκδικεί κάθε μέρα τις υψηλές θέσεις που σας αξίζουν.

Μπορεί ακόμη να σας ενδιαφέρουν…

Τι Είναι το Retargeting;

Τι Είναι το Retargeting;

Το retargeting είναι η προβολή διαφημίσεων στους επισκέπτες μιας ιστοσελίδας σε άλλες ιστοσελίδες ή στα social media. Στο Δημιουργικό Online μπορούμε να κάνουμε το retargeting να αποδώσει για τις δικές σας διαφημιστικές καμπάνιες.

Τι είναι η διαφήμιση Pay per Click?

Τι είναι η διαφήμιση Pay per Click?

Η διαφήμιση pay per click είναι η πιο σημαντική και αποδοτική μορφή διαφήμισης στον κόσμο! Διαβάστε πως στο Δημιουργικό Online μπορούμε να την κάνουμε αποδοτική και για εσάς.

0 Σχόλια